Jókai bableves főző verseny a Királyerdő markotányosaival.
Kik is voltak a markotányosok? A vonuló hadseregek nélkülözhetetlen kiegészítő szereplői voltak a háborús időkben. Élelemmel, mindenféle hiányzó használati cikkeket áruló, jól felszerelt csapat volt, mindig a tábor mögött sátorozva.
No a mi kis csapatunk is felkészült rendesen, igaz a jelenlétünket jelző figyelemfelkeltő fa kolompokra nem sikerült szert tennünk. A főzős csata előestéjén jó sokáig tartott az a csipetke szaggatás. Másnap kérdeztem is a fiatalokból álló csapatoktól, hogy ők hogy álltak a csipetke problémával. Mosolyogva fogalmazták meg, hogy jó csapatépítő volt, mert legalább addig beszélgettek. Jó korán kezdődött a megmérettetés. Nyolc órára értünk a Koloska völgybe és bizony már jó pár bogrács alatt égett a tűz. Elérkeztünk egy fontos döntéshez, hol állítsuk fel a tűzhelyünket a 49 bográcsozó mellett, hogy ne fulladjunk meg a füsttől, no és értéktáras kiadványainkból is láthassanak valamit a vendégek.
Nem egyszerű egy ekkora nagyságú főzőversenyt megszervezni úgy, hogy mindenki elégedett legyen. A Kossuth rádió egyik munkatársa mesélte, hogy pár éve voltak a bajai halászlé főző versenyen a stábbal és a több száz bográcsos füstjétől csak fulladoztak a tűző napon, látni semmit sem lehetett.
Nos a Koloska völgy hatalmas árnyas fái alatt, a csörgedező patak partján igazán hangulatos helyet találtunk. Ment minden mint a karikacsapás. Kis csapatunk olyan szépen összedolgozott, minden verseny pánik nélkül, egy órára úgy lettünk készen, hogy éppen megfőtt az összes összetevője a legfinomabb bablevesnek. Így kerülhetett a mesterszakácsokból álló zsűri asztalára a markotányosok bablevese, no és Jókai kedvenc sütije az isaszegi búzavirágos szalvéta kíséretében. .
Az előkészületek folyamán belekerültünk azért mi is abba a vitába, hogy miből is áll az eredeti Jókai bableves. A Jász Nagykun Szolnok vármegyei Príma díjak jelöltje Csányi Sándor gulyáskirály – aki a Tavaszi Emlékhadjárat hadainak hadtápját vezeti – a Történetek a terített asztalról, Híres emberek híres történetei című könyv alapján és néhai Dr. Draveczki Balázs néprajz és irodalomkutató, a vendéglátó ipari múzeum alapító igazgatójának véleménye alapján az általunk ismert Jókai bablevest Gundelék találták ki az író tiszteletére, jó gazdag alapanyagokból. De ez a közismert, így mi is és az összes csapat, valószínűsíthetően ezt főzte.
Jókai csak egyszerű körömmel és áztatás nélküli babbal szerette a szépséges felesége, Laborfalvi Róza által főzött levesét. Valószínű, hogy az akkoriban Jókaiéknál szívesen vendégeskedő Victor Hugo és A. Dumas is így ízlelgette a Jókai bablevest.
Vissza a jelenbe : jó élmény volt, hogy sok csapatban voltak fiatalok és a városból külön busszal érkező turisták közül is igen sok fiatal érkezett értéktáras asztalainkhoz. A Kossuth rádió Hazajáró kiváló műsora is jelen volt az országos rendezvényen és velünk is készítettek riportot, a fotóink is megjelentek a rádió facebook oldalán. Találkoztunk Jókaival és szépséges feleségével is, igazán bájos pár volt. Közben igen gyorsan elfogyott a bablevesünk és elkezdődött az eredményhirdetés is.
Felvonult a színpadra a szakmai zsűri.
A bronz, ezüst és arany díjas oklevelek kiosztása után meg is lepődtünk, hogy hol vagyunk mi. Következett a kiemelt díjak kiosztása.
Bronz, ezüst, no és hívták a Királyerdő markotányosait.
Az 50 csapatból mi lettünk a másodikok. Nagy sikerünk volt, mint történelmi időket idéző csapatnak. Elhoztuk az ezüst kanalat.
A Királyerdő markotányosai csapat tagjai voltak: Dragonya Magdolna, Majsáné Gyarmati Olga, Verseczkyné Sziki Éva, Verseczky János.
Reméljük Isaszeg turisztikai ismertségét, a hazai turizmus térképére jutását segíthettük markotányosainkkal.
Verseczkyné Sziki Éva (ITÉB elnök)
Május.6.