Isaszegi Települési Értéktár

Keresés
NKA_csak_logo

ISASZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

Épített környezetünk
Isaszeg település értéktárba vett épületei
Emlékhelyeink
Isaszeg település értéktárba vett emlékhelyei
Hagyományőrzés
Isaszeg település értéktárba vett hagyományai
Kulturális örökségeink
Isaszeg település értéktárba vett kulturális örökségei

Harangláb

Az ITÉB 2017. szeptember 21-én megtartott ülésén került felvételre az Isaszegi Települési Értéktárba a Kulturális örökség kategóriába a
Harangláb

Megosztom

A Katonapallagon található emlékművek sorába tartozik ez a Harangláb. Minden évben, a városi megemlékezésen e harang megkondításával hajtanak fejet az 1848/49-es szabadságharcban elesett hősök tiszteletére. Az emlékmű még látványosabbá és vonzóbbá teszi ezt a történelmi pihenő- és emlékhelyet.

Nevezett haranglábat az Együttműködés Isaszegért Egyesület megbízásából Törő György fafaragó népi iparművész, a Magyar Kultúra Lovagja készítette. 

A művész fontosnak tartotta, hogy alkotása őrizze azokat a jeleket, amik még fellelhetők a régmúltból az Isaszegi Falumúzeumban. Így került munkája díszeként az alkotásra faragva egy tükör keretének motívumai, egy guzsaly mintája, a hősök babérja, a huszárok öltözetén megjelenő díszítés. A faragott könyv, Törő György adománya, melyre egy ismeretlen hős sírjának feliratát véste:

„Szerette hazáját szívvel, szóval, tettel,
Védte szabadságát híven, becsülettel,
Áldozott, szenvedett, jutalmát nem kérte,
Nem küzdhetvén tovább, vérpadon halt érte.”

Nevezett harangláb lakója egy lélekharang, melyet szintén az Együttműködés Isaszegért Egyesület megbízásából készített Gombos Miklós harangöntő mester. A harang egyik oldalán két angyal tartja koronás címerünket, míg a másik oldalon ez a szöveg olvasható:

Isten dicsőségére, hős honvédeink emlékére öntetett engem az Együttműködés Isaszegért Egyesület.

2011. április 3-án került sor a Harangláb felavatására és megszentelésére. Ezen a napon avatták történelmi pihenőhellyé a Honvédsírokat. Jelképesen átadták az emlékhelyet a jövő nemzedékének, amit az óvodás gyerekek fa ültetésével tettek emlékezetessé.

Youtube-on elérhető további videó felvételek a Haranglábról: (nemsokára)

error: Kérjük ne másolja, inkább keressen fel Kapcsolataink egyikén!!