Isaszegi Települési Értéktár

NKA_csak_logo

ISASZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

Épített környezetünk
Isaszeg település értéktárba vett épületei
Emlékhelyeink
Isaszeg település értéktárba vett emlékhelyei
Hagyományőrzés
Isaszeg település értéktárba vett hagyományai
Kulturális örökségeink
Isaszeg település értéktárba vett kulturális örökségei

Isaszegi Lagzis Kalács

Az ITÉB 2016. szeptember 20-án megtartott ülésén került felvételre az Isaszegi Települési Értéktárba a Kulturális örökség kategóriába az
Isaszegi Lagziy Kalács

Megosztom

A hagyományápolás mellett a város turisztikai érdekessége is lehet, melyhez a helyi éttermekben, illetve városi rendezvényeken juthatnának hozzá a helyi gasztronómia iránt érdeklődők.

A hagyományos, népszokásokat is felelevenítő, sátoros lagzikhoz elengedhetetlenül hozzátartozott a kemencében sütött, finom, lagzis kalács. Kis Vincéné Legéndi Annus néni
2016-ban ünnepelte születésének 100. évfordulóját. Kemencében sült kalácsát talán nincs is olyan ember, aki ne kóstolta volna meg egy isaszegi lagziban. „paraszt lagzik voltak akkor, sátorosak, sos-sok vendéggel. Az előkészületek már kedden elkezdődtek. A 12-féle süteményhez és az ételek elkészítéséhez idő kellett. A kalácsot csak csütörtökön kezdtem el sütni, amihez még a kemencét is én gyújtottam be. 11-12 kalács sült egyszerre nagy, fekete, magas falú tepsikben, amit erre a célra én csináltattam. Volt, hogy 33-36 db is készült egy esküvőre. Van saját kemencém és egészen a 90-es évek végéig magam sütöttem benne. Ma már csak irányítom a munkát, mutatom a gyerekeknek, hogyan kell csinálni. Amíg bírtam, mindig én gyúrtam a tésztát, mert az állagát éreznem kellett, hogy tudjam, mikor jó.

„Büszke vagyok arra, hogy a násznép apraja-nagyja mindig meg volt velem elégedve. Generációk hívtak meg az esküvőjükre az ünnepi ételt főzni. Voltam olyan családnál, ahol a szülők, nagyszülők és még az unokájuk esküvőjére is én sütöttem-főztem.(Önkormányzati tájékoztató 2011. 5. sz.)

Hozzávalók:
1,7 kg liszt, 1 liter tej, 35 dkg cukor, 5 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 1 tojás fehérje habnak felverve, 3 dkg mazsola, 2 dkg vaníliás cukor, 12 dkg olvasztott
margarin, 1 citrom héja, pici só, kakaó, olvasztott zsír.

Elkészítés:
A kovászt előző este el kell készíteni a lisztből és az élesztő feléből, majd meleg helyiségben hagyni. Másnap reggel a kovászt, a cukros meleg tejet és az élesztő másik felét össze kell dagasztani úgy, hogy közben folyamatosan hozzá kell adni a tojássárgáját, a habbá vert tojásfehérjét és a többi hozzávalót egy olvasztott zsírral kikent teknőben. Negyedrészt elveszünk a megkelt kalácsból, amibe a kakaóport beledolgozzuk. Ha kész van, 2–3 órát pihentetjük, majd szaggatjuk és összefonjuk. Tepsibe téve még hagyjuk kelni, majd sütés előtt megkenjük tojássárgájával. A sütés 1,5 óra, végül a kisült kalács tetejét még megkenjük cukros vízzel.