Isaszegi Települési Értéktár

Keresés
NKA_csak_logo

ISASZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

Épített környezetünk
Isaszeg település értéktárba vett épületei
Emlékhelyeink
Isaszeg település értéktárba vett emlékhelyei
Hagyományőrzés
Isaszeg település értéktárba vett hagyományai
Kulturális örökségeink
Isaszeg település értéktárba vett kulturális örökségei

Kovács Gézáné Surmann Mária, karnagy munkássága

Az ITÉB 2019. január 24-én megtartott ülésén került felvételre az Isaszegi Települési Értéktárba a Kulturális örökség kategóriába
Kovács Gézáné Surmann Mária, karnagy munkássága

Megosztom

Színvonalas és kitartó munkájának köszönhetően a Gaudium Carminis Kamarakórus nélkülözhetetlen résztvevője a városi és egyéb kulturális rendezvényeknek.

Kovács Gézáné Surmann Mária karnagy, Marika 1949. november 22-én született Isaszegen, Surmann József és Zoszna Veronika második gyermekeként.

Általános iskolai tanulmányait Isaszegen végezte, majd a Budapest-kőbányai Szent László Gimnáziumba járt, és elkezdte a magánének-és szolfézstanulmányait. 

1978-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Debrecenben magánénekszolfézs szakon végzett. Munkáját szolfézstanárként folytatta a Monori Állami Zeneiskolában, közben énekelt koncerteken, templomban.

1978-ban férjhez ment Kovács Géza közlekedésmérnökhöz, két gyermekük született. 

1990-ben felvételt nyert hangképző tanárnak az ifj. Sapszon Ferenc karnagy által vezetett, nemzetközi hírű Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolába, ahol életének több évtizedét töltötte.

Az isaszegi Kós Károly Alapfokú Művészeti Iskolában is tanított magánéneket. Nagy sikerrel vett részt népdalversenyeken tehetséges tanítványaival, Nemcsics Kingával és később Papp Ráhellel. Nyugdíjba vonulása után, 2007-ben is többször visszahívták egy-egy speciális feladat elvégzésére, kurzus tartására, így 2013-ig még tanított. Surmann Mária énekművész rendkívül szép szoprán hangját a helyi érdeklődők többek között a hajdani Isaszegi Művészeti Napok című fesztivál exkluzív hangversenyein, kiállítás megnyitóin többször is meghallgathatták. 

Ugyancsak 1990-ben ő alapította meg Isaszegen – a Dózsa György Művelődési Otthonban – pedagógusokból azt a női énekkart, amely később felvette a Gaudium Carminis – latinul: az éneklés öröme – nevet.

A Gaudium Carminis kamarakórus és vendégei az isaszegi Öregtemplomban címmel megjelent egy stúdiófelvétel a kórussal. Később egy külön hangversenyfelvétel a Magyar Rádió Márványtermében egy japán kórussal. Az Éneklő Magyarország Országos Kórusminősítésen a Fesztiválkórus, majd a Hangversenykórus minősítést is elérték. A karvezető különleges személyisége és kivételes szakmai felkészültsége áll az eredmények hátterében. Marika tagja a Magyar Gregorián Társaságnak, ennek keretében minden kedden a Ferenciek terén a templomban gregorián szentmisén énekel és vezényel, mint a Schola Gregoriana Budapestinensis tagja. 1995-től folyamatosan minden évben gregorián tanulmányokat végzett Pannonhalmán, majd sikerrel befejezte a mesterkurzust is, amelyet Béres György és Sapszon Ferenc vezetett. A váci gregorián fesztiválokon rendszeresen énekelnek. 2010-ben zenepedagógiai munkájáért megkapta a Kórusiskoláért elismerést. Ugyancsak ebben az évben nyerte el Isaszegen a megtisztelő Közművelődésért díjat.

Kiváló szakmai munkájáért 2015-ben megkapta a Tóth Árpád-emlékérmet.

További cikkek, linkek a témával kapcsolatban:

Youtube-on elérhető további videó felvételek hamarosan:

error: Kérjük ne másolja, inkább keressen fel Kapcsolataink egyikén!!