Isaszegi Települési Értéktár

Keresés
NKA_csak_logo

ISASZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

Épített környezetünk
Isaszeg település értéktárba vett épületei
Emlékhelyeink
Isaszeg település értéktárba vett emlékhelyei
Hagyományőrzés
Isaszeg település értéktárba vett hagyományai
Kulturális örökségeink
Isaszeg település értéktárba vett kulturális örökségei

Isaszegi Májfaállítás, Májfadöntés

Az ITÉB 2016. szeptember 20-án megtartott ülésén került felvételre az Isaszegi Települési Értéktárba a Kulturális Örökség kategóriába az
Isaszegi Májfaállítás, Májfadöntés (ITÉB 05)

Megosztom

Az isaszegi népi hagyományőrzés egyik legfontosabb eseménye a Májfaállítás és Májfadöntés. A jelenkorunkban bemutatott régi értékeket élményszerűen tudjuk megélni az
isaszegi és a vendég hagyományőrzőkkel, Isaszeg.

Május elseje a májfa állításának ideje is, mely a szeretett lány háza előtt egyfajta szerelemvallás volt. A legények ki-ki a szerelmének állított májusfát. Ez egy kb. 10,5 méter magas gyertyánfa, a környező erdő legmagasabb fái közül lopott fa volt. Pántlikákat, selyemkendőt, egy fehér, átlátszó üvegben vörösbort kötöztek rá. Közben a lányos ház kerítését zöld ágakkal díszítették, de ezt a háziak korán reggel sietve eltűntették. A falu népe reggelre kelve kíváncsian vizsgálta, melyik lány háza előtt magaslik májusfa, közben találgatták, ugyan ki állíthatta. A menyasszonysorban lévő lánynál nem volt nehéz kideríteni a tettest. A fa ledöntésére a hónap végén került sor. A bort az üvegből a munkában segédkező legények fogyasztották el.

Májusfaállítás

Május elseje előtti éjszaka a legények feldíszített májfát állítottak a kedvesük kapujába. Májusfának egy jó hosszú, egyenes törzsű fát választottak, amelyet lopni illett az erdőből. Feldíszítették színes szalagokkal, majd így vitték el a lányos házakhoz. A faluban ilyenkor egyszerre több fát is állítottak, néha verekedés és veszekedés is volt, ha egy leánynak több legény is szándékozott fát állítani. Ha a lány és szülei elfogadták az ajándékot, megkínálták a legényt, ha nem kiásták a fát, és a kellemetlenkedőt elzavarták. A lányok együttesen döntötték el, mikor legyen a mulatság keretében történő májfadöntés. Izgultak, hogy azon a napon szép idő legyen, mert ilyenkor a lányok és a legények szépen ünnepi viseletbe öltözve járták végig a májusfás házakat zeneszó kíséretében nagy mulatságokat rendezve. Minden lányos háznál étellel-itallal kínálták a vendégeket, majd elkezdődhetett a tánc. A fa kitáncolása és kidöntése előtt a legbátrabb, legügyesebb legény felmászott a fa tetejébe, hogy lehozza a felkötött itókát. A sikeres mutatvány után végre ledöntötték a fát a gyermekek nagy örömére. Ha egy leány megsértett egy legényt, akkor könnyen kukoricaszárból kapott májusfát, ami igen nagy szégyen volt. Egy karóra felkötözték a kukoricaszárat, és azt állították fel a lány kapujába. 

Isaszegi hagyomány szerint döntjük le a május 1-én felállított májusfákat mulatság keretében. Hagyományőrző csoportjaink és vendég csoportjaink eredeti viseletben járják végig a várost dalolva, táncolják ki a májusfákat. A napot gálaműsor zárja a Művelődési Otthonban. A Májfa állítást és döntést évtizedek óta a Dózsa György Művelődési Otthon szervezi és rendezi.

Youtube-on elérhető további videó felvételek az Isaszegi Májfadöntésről.

error: Kérjük ne másolja, inkább keressen fel Kapcsolataink egyikén!!