Isaszegi Települési Értéktár

Keresés
NKA_csak_logo

ISASZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

Épített környezetünk
Isaszeg település értéktárba vett épületei
Emlékhelyeink
Isaszeg település értéktárba vett emlékhelyei
Hagyományőrzés
Isaszeg település értéktárba vett hagyományai
Kulturális örökségeink
Isaszeg település értéktárba vett kulturális örökségei

Falumúzeum

Az ITÉB 2018. február 26-án megtartott ülésén került felvételre az Isaszegi Települési Értéktárba a Kulturális örökség / Épített környezet kategóriába a
Falumúzeum

Megosztom

A helyi emberek önazonosság-tudatához nélkülözhetetlen, hogy megismerjék a település múltját. A mindennapok tárgyi dokumentumai hitelesen hozzák közel a ma itt élő lakosokhoz az elmúlt történelmet, így segítve a ma emberét, hogy bepillantást nyerjen és jobban megérthesse az adott korok szokásait, értékeit.

 
A múzeum, mint értékmegőrző hely, minden település egyik legfontosabb helyszíne.

Az isaszegi Helytörténeti Gyűjtemény (Falumúzeum) 1967-ben nyílt meg és igen gazdag régészeti-, néprajzi-, történeti- anyagot mutat be.
A több mint százesztendős régi épület állapota az eltelt évtizedek alatt erősen leromlott, ezért az id. Szatmáry Zoltán lelkes múzeumalapító kezdeményezésére új múzeum létesítését határozták el a Múzeum Baráti Kör tagjaival. Az évtizedes álom 1982-ben vált valóra, amikor is a község lokálpatrióta lakosaival több mint 2 éves társadalmi munka árán felépítették az új múzeumi épületet és október 2-án nyitotta meg kapuit. 

A Múzeum Baráti Kör és a lakosság anyagi támogatása mellett (téglajegyek) jelentős anyagi segítséget kapott Pest Megye Tanácsától és a Pest-Megyei Múzeumok Igazgatóságától. A korszerű új intézmény szerves része a település kulturális életének.

Később a múzeumkertben kialakításra került egy szabadtéri kiállítási terület, ahol kiállítottak egy életnagyságú huszár szobrot, mezőgazdasági eszközöket, régi sírköveket a XIX. századból, és haranglábat 1937-ből.

A Múzeum homlokzatán láthatóak azok az emléktáblák, amelyeket Isaszeg lakossága a település életében jelentős érdemeket szerzett polgárainak állított:

id. Szatmáry Zoltán múzeumalapító, (1901-1989), 

Domszky Pál, a magyar-lengyel kapcsolatok kutatója és ápolója (1903- 1974),

Dr. Sáska László afrika kutató, természetbúvár és Isaszeg egykori orvosa (1890-1978),

Thinagl Szerafin az első magyar okleveles gyógyszerésznő, Isaszeg egykori gyógyszerésze (1880-1956).

A Falumúzeum régészeti-, történelmi- és néprajzi- anyagot mutat be, kiemelten az 1849. április 6-i isaszegi csata tárgyi emlékeit.

2009-től bemutatásra került az isaszegi csata legfontosabb mozzanatait időben- térben sűrítve ábrázoló „ólomkatona kiállítás” is, mely méretét tekintve is egyedülálló az országban. A kiállítás kb. 2m x 4m területű és kb. 1000 figurális ábrázolású dioráma. Készítője Homoki Gyula miniatűr hadtörténelemmel foglalkozó kiállításrendező volt. 2010-ben a ’49-es csatát bemutató rész egy lengyel légiós egyenruhával is bővült, melyet a Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület adott ajándékba. Különböző kiadványok kaphatók: a város történetét ismertető TKM kiskönyv, képeslapok, turista érem. 2017-es év végén megkezdődött a Múzeum teljeskörű felújítása. Az Isaszegi Falumúzeum szeretettel várja a látogatókat.  

Youtube-on elérhető további videó felvételek a Falumúzeumról:

error: Kérjük ne másolja, inkább keressen fel Kapcsolataink egyikén!!