Isaszegi Települési Értéktár

Keresés
NKA_csak_logo

ISASZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

Épített környezetünk
Isaszeg település értéktárba vett épületei
Emlékhelyeink
Isaszeg település értéktárba vett emlékhelyei
Hagyományőrzés
Isaszeg település értéktárba vett hagyományai
Kulturális örökségeink
Isaszeg település értéktárba vett kulturális örökségei

Szlovák Tájház

Az ITÉB 2020. december 15-én megtartott ülésén került felvételre az Isaszegi Települési Értéktárba a Kulturális örökség / Épített környezet kategóriába a
Szlovák Tájház

Megosztom

Isaszeg városa büszke lehet a szlovák nemzetiségére. 

Az 1700. év körül települtek be az első felvidéki szlovák (tót) családok az akkor még szerény lélekszámú, a törökök kiűzését követően éppen csak újjáéledő faluba. A nemzetiségeink, így a szlovákok (tótok) is, a magyarság és benne az isaszegiek történelmét, hagyományait gazdagítják. A Templom utca 30. szám alatt található szlovák tájház páratlan kincseket őriz abból a korból, amikor sokan még tótul beszéltek a faluban.

(A mai Damjanich János Általános Iskolában, amely 1905-ben állami elemi iskola néven kezdte meg működését, szlovákul is tanítottak, egészen a II. világháborúig.)

A Tájház építési ideje ismeretlen. Maga az épület alap nélküli, 80 cm falvastagságú vertfalú ház. Hagyományos háromosztatú. 1993-ig lakott volt, azóta Szlovák Tájházként (Oblastný dom) funkcionál. A tulajdonosok (Fuferenda Lászlóné és családja), valamint a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat gondozzák a benne lévő bútorokat, textileket, kézimunkákat, a földműveléshez, állattartáshoz szükséges tárgyakat, szerszámokat és az 1875-1975 közötti időszakból megtalált iratokat, igazolványokat, okmányokat, korabeli bibliákat, szentképeket. A Tájházban hagyományőrzést is rendszeresen tartanak: sütésfőzés, vendéglátás alkalmával. A Tájháznak még nincs helyi védettsége.

Youtube-on elérhető további videó felvételek a Szlovák Tájházról:

error: Kérjük ne másolja, inkább keressen fel Kapcsolataink egyikén!!