Isaszegi Települési Értéktár

Keresés
NKA_csak_logo

ISASZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

Épített környezetünk
Isaszeg település értéktárba vett épületei
Emlékhelyeink
Isaszeg település értéktárba vett emlékhelyei
Hagyományőrzés
Isaszeg település értéktárba vett hagyományai
Kulturális örökségeink
Isaszeg település értéktárba vett kulturális örökségei

Bánszkiné Varga Judit néptánc pedagógus munkássága

Az ITÉB 2019. január 24-én megtartott ülésén került felvételre az Isaszegi Települési Értéktárba a Kulturális örökség kategóriába az
Bánszkiné Varga Judit néptánc pedagógus munkássága

Megosztom

A néptánc hagyományok ápolásában és terjesztésében kimagasló munkát végzett, mint a Csata Táncegyüttes művészeti vezetője.

1954. április 17-én született Isaszegen, tősgyökeres katolikus családban. Már dédszülei is isaszegiek voltak. Édesapja a helyi kulturális élet – a színjátszó és néptánc mozgalom – jeles képviselője volt.

Gyermekkorában részt vett az isaszegi néptáncegyüttesben, majd 5 évig táncolt a Bihari János Táncegyüttesben Novák Ferenc és Foltin Jolán irányításával.

Elvégezte a „C” alapfokú, majd a „B” középfokú néptánc oktatói tanfolyamot. 2000-ben szerzett diplomát a Táncművészeti Főiskolán. Diploma munkáját Isaszeg kulturális hagyományairól írta. 

Az isaszegi Csata Táncegyüttes alapító tagja (1968) és immár közel 35 éve vezetője. Családi háttere erős, így tudott, és napjainkban is tud kulturális munkát végezni. A 2018-ban fennállásának 50-ik évfordulóját ünneplő Csata Táncegyüttesnek jelenleg több, mint 100 tagja van – óvodáskortól a felnőtt hagyományőrzőkig -, akik messze földre viszik hírét a magyar néptánc mozgalomnak.

Az együttesi munkája során került közelebbi kapcsolatba a helyi hagyományokkal, ezért is kezdte később tudatosan gyűjteni és felhasználni ezeket. 2017- ben jelent meg Szülőföldem Értékei / Néphagyományok és hagyományőrzés Isaszegen/ című könyve. Az Isaszeg Néphagyományai Alapítvány alapítója.

Életét a néptánc szolgálatába állította, Isaszeg és Pest megye néptánc mozgalmának gazdagítására, ezért 1997-ben Népművelésért, 2006-ban Isaszeg Művelődéséért és 2008-ban Pest Megye Népművészetéért díjat adományoztak neki.

Részletek a saját gyűjteményű Babamúzeumából:

További cikkek, linkek a témával kapcsolatban:

Youtube-on elérhető további videó felvételek az nemsokára…

error: Kérjük ne másolja, inkább keressen fel Kapcsolataink egyikén!!