Isaszegi Települési Értéktár

Keresés
NKA_csak_logo

ISASZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

Épített környezetünk
Isaszeg település értéktárba vett épületei
Emlékhelyeink
Isaszeg település értéktárba vett emlékhelyei
Hagyományőrzés
Isaszeg település értéktárba vett hagyományai
Kulturális örökségeink
Isaszeg település értéktárba vett kulturális örökségei

Proksza Gyöngyi festőművész munkássága

Az ITÉB 2020. december 15-én megtartott ülésén került felvételre az Isaszegi Települési Értéktárba a Kulturális örökség kategóriába 
Proksza Gyöngyi festőművész munkássága.

Megosztom

Szeretett városunk, Isaszeg csodálatos természeti adottságokkal és gazdag történelmi múlttal bír. De szerencsés helyzetben vagyunk azért is, mert sok olyan ember él itt, akik munkásságukkal maguk is hozzájárulnak az értékeink gazdagításához, illetve a hagyományaink, történelmi múltunk megőrzéséhez. Ezért is kell különösen megbecsülnünk a művészeinket és az ő – akár konkrét isaszegi témájú, akár általános, átvitt jelentéssel bíró – alkotásaikat. Proksza Gyöngyi erdőmérnök-festőművész (fent megjelölt) alkotásainak az Értéktárba történő felvételével Isaszeg kincseit gyarapíthatjuk és erősíthetjük Isaszeg imázsát is.

Proksza Gyöngyi Erzsébet 1944-ben született Túrkevén. Nyolc éves volt, amikor 1952-ben családjuk Isaszegre költözött. Testvéreivel együtt a Gödöllői Török Ignác Gimnáziumban érettségizett. Édesanyja, Proksza Pálné (Irénke néni) sok isaszegi diákot tanított és tevékenyen részt vett a település hagyományainak és történelmének ápolásában is. Proksza Gyöngyi 1968-ban Sopronban szerezte erdőmérnöki oklevelét.

Az alkotó szakmai életútja Szegeden kezdődött: soproni diákévei után a szegedi erdészeti szakközépiskolában dolgozott tanárként egy évtizeden át, 1978-ig. Közben a gödöllői Szent István Egyetem mérnöktanári szakát is elvégezte, itt 1974-ben kapta meg a diplomáját. 

1978-ban Somogy megyébe került erdőmérnökként, az ottani erdőgazdasághoz. Tulajdonképpen az itteni táj, a megőrzött hagyományok, a természetben szerzett élmények hatására kezdett el festeni, ami egyre inkább előtérbe került a többi tevékenységével szemben. 1985-ben az erdőgazdaság intézkedései folytán a Szenyér községben lévő régi erdészház lakója lett a gyermekeivel együtt. Alkotóként a legelső nyilvános bemutatkozása is Szenyérben történt.  

Isaszegre akkoriban is többször járt haza – a szüleihez –, amikor nem itt élt. Ez a helyzet egy „kétlakiságot” eredményezett; soha nem szakadt el teljesen Isaszegtől. 1996 óta ismét Isaszegen, a Mátyás király utcai otthonában él.

Proksza Gyöngyi több, mint hetven alkalommal mutatkozott be az országban önálló kiállítással, először főleg a Dunántúlon, később – többek között – Isaszegen és környékén is. Kiállításainak meghívói, illetve ismertetői mindig így kezdődtek: „Munkáimat ajánlom barátaimnak, ismerőseimnek, minden erdőn-mezőn járó magyar embernek”. A németországi Trierbe, az osztrák Semmeringbe, de New Yorkba és Rómába is eljutottak a magyar föld szépségeit bemutató munkái.

Képei témáit főleg a természet – erdők, állatok, madarak, a vidéki élet –, valamint történelmi-vallási visszaemlékezések adják. Tájképein – melyek mindig többet jelentenek a puszta tájnál – a Balaton, somogyi erdős puszták, Árpád-kori falvak és templomok, ártéri erdők, búzamezők jelennek meg. Egyházi témájú képei közül kiemelkednek az Árpád-házi királyok és a lengyel-magyar közös szentjeink képei. Több esetben készített templomi „al-secco” falfestményeket is, monumentálisakat. A gödöllői evangélikus templom ablakainak színes festményei szintén az ő keze munkáját dicsérik. Munkáit a televízióban 16 különböző műsorban (így például a Duna TV-n) láthatta a közönség. Számos alkotásából – a művésznővel egyeztetve – egy olyan csokrot válogattunk össze, amelyek egyrészt az egyes témáinak kiemelkedő alkotásaiként az életművét is összefoglalják, másrészt az isaszegiek számára is különösen kedvesek lehetnek. Tisztelettel és szeretettel ajánljuk az isaszegi polgárok és az Isaszegi Értéktár Bizottság figyelmébe az alábbi 13 képet: 

 • ISASZEGI CSATATÉR
  olajfestmény, készült 2000 körül
 • ISASZEG ANNO kb. 1860
  akvarell, 1996 körül
 • BARADLAY ÉS PALVICZ PÁRBAJA
  olaj, 2000 körül
 • TÉLI REGGEL: AZ ISASZEGI SZENT MÁRTON TEMPLOM
  pasztell, szövetmintás kartonon, 2002
 • HAZAFELÉ – ESTI HARANGSZÓ (ERDÉLYI EMLÉK)
  pasztell és akril, 2000
 • ÁRPÁD-HÁZI SZENT KINGA, LENGYELORSZÁG PATRÓNÁJA
  összetett stílus (amit az alkotó maga kísérletezett ki), 2016
 • PÉTER-PÁL NAPJÁN
  vegyes technika, 2016
 • DIANA AZ ERDŐN JÁR (ALKONYATKOR)
  vegyes technika (pasztell-akril, tempera), 2010
 • MOCSÁR-VILÁG – VÍZI VARÁZS
  rézkarc, színezett, 2006
 • MEZEI CSOKOR
  rézkarc, 2010
 • ARAB SZÉPSÉG
  rézkarc, 2012 körül
 • JELENLÉT
  akril és pasztell, 2004
 • MOST ÉS MINDÖRÖKKÉ
  pasztell, 1996

Youtube-on elérhető további videó felvételek a festőművészről:

error: Kérjük ne másolja, inkább keressen fel Kapcsolataink egyikén!!