Isaszegi Települési Értéktár

Keresés
NKA_csak_logo

ISASZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

Épített környezetünk
Isaszeg település értéktárba vett épületei
Emlékhelyeink
Isaszeg település értéktárba vett emlékhelyei
Hagyományőrzés
Isaszeg település értéktárba vett hagyományai
Kulturális örökségeink
Isaszeg település értéktárba vett kulturális örökségei

Thinagl Szerafin, az első magyar okleveles gyógyszerésznő.

Az ITÉB 2017. szeptember 21-én megtartott ülésén került felvételre az Isaszegi Települési Értéktárba a Kulturális örökség kategóriába a
Thinagl Szerafin, az első magyar okleveles gyógyszerésznő

Megosztom

A nők közül elsőként végzett okleveles magyar gyógyszerésznő. Férjével Pesthy Mihállyal kötött házassága után az első gyógyszerészházaspár volt. Erdélyben és az Osztrák – Magyar Monarchia idejében. Isaszegre költözve megvásárolták a helyi „Angyal Gyógyszertárat” és az államosításokig annak tulajdonosai voltak. Thinagl Szerafin lánya Pesthy Zsuzsanna szintén gyógyszerészi pályára lépett, és édes szülei hivatását folytatta.
Pesthy Mihály és Thinagl Szerafin szülei az isaszegi temetőben lettek eltemetve.Sírjuk a mai napig áll, felújításra szorul

Thinagl Szerafin útja szülővárosából, Nagyszombatról vezetett a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetemre, ahol hazánkban első nőként 1903-ban szerezte meg gyógyszerészi oklevelét. Férjével, a szintén gyógyszerész Pesthy Mihállyal 1918-ban vásárolták meg az isaszegi Angyal gyógyszertárat. Ettől kezdve Isaszegen éltek, ahol Szerafin először a férje mellett dolgozott, majd saját jogán volt a gyógyszertár tulajdonosa 30 évig. 

Ellátta a betegeket, közben felnevelte és taníttatta gyermekeit. Fia, Pesthy István (1906-1972) jóhírű fogorvos, leánya, Pesthy Zsuzsanna (1909-1997) gyógyszerész lett. Unokái mindketten orvosok, akik őrzik az ő szellemi nagyságának és szeretetteljes emberi mivoltának emlékét. 

Az isaszegiek körében is él még emléke, mint gyógyszerész, s mint a helyi társadalmi élet egyik kiválósága. 

Nem volt könnyű az egyetemi élete. A tanárok vitatkoztak, hogy nem ülhet a férfi hallgatók közé. Végül is a tanárral együtt lépett be a terembe, és nem a padokban, hanem a diákokkal szemben egy széken kellett ülnie. Pár hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a táblához mehessen, és a képleteket ott felírhassa, valamint, hogy a kísérleteket a férfi kollégákkal együtt elvégezhesse. Végül is nagy megbecsülést vívott ki magának és kitüntetéssel végezte el az egyetemet.

Isaszeg lakói 2016. november 5-én emléktáblát állítottak a Falumúzeum falára, és emlékkiállítást rendeztek Thinagl Szerafin tiszteletére, halálának 60. évfordulója alkalmából. A kezdeményezéshez örömmel csatlakozott a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság is. Az ünnepség egyik kedves momentuma volt a cherryvel való koccintás. Ez volt ugyanis Thinagl Szerafin Kanadában élő unokájának, Barabás Györgynek a kívánsága, mivel a cherry „Szercsi mama” kedvenc itala volt.

Férje, Pesthy Mihály az isaszegi temetőben nyugszik Szerafin szüleivel egy sírban, közvetlenül az Öregtemplom mellett. Az isaszegi gyógyszertárat 1950-ben állami tulajdonba vették. Szerafin a fiánál, Pesthy István fogorvosnál lakott Budapesten, és 76 évesen, 1956. november 2-án, a forradalom és szabadságharc alatt halt meg szélütés következtében.

Youtube-on elérhető további videó felvételek az Thinagl Szerafinról:

error: Kérjük ne másolja, inkább keressen fel Kapcsolataink egyikén!!