Isaszegi Települési Értéktár

Keresés
NKA_csak_logo

ISASZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

Épített környezetünk
Isaszeg település értéktárba vett épületei
Emlékhelyeink
Isaszeg település értéktárba vett emlékhelyei
Hagyományőrzés
Isaszeg település értéktárba vett hagyományai
Kulturális örökségeink
Isaszeg település értéktárba vett kulturális örökségei

Csata táncegyüttes

Az ITÉB 2016. szeptember 20-án megtartott ülésén került felvételre az Isaszegi Települési Értéktárba a Kulturális Örökség kategóriába a
Csata Táncegyüttes (ITÉB 10)

Megosztom

A 2018-ban 50 éves Csata Táncegyüttes ápolja Isaszeg néptánchagyományait így biztosítva, hogy az egymást követő generációk és a város lakói is megismerjék ezeket a táncokat, népszokásokat.

A népi hagyományőrzésnek és a néptáncnak mindig kiemelkedő szerepe volt Isaszeg életében. Felnőtt csoportok csak rövid ideig működtek (a férfiak katonának mentek, a nők családot alapítottak). 

Új szakasz akkor kezdődött, amikor Bajusz Mihályné tanítónő 1956-ban létrehozta az Isaszegi Damjanich János Általános Iskola táncszakkörét, melyet 1966-ban Valkony Antal tanúr Úr (városunk krónikása) újraszervezett.

1968-ban az akkor 8. osztályt végzett táncosokból ősszel megalakult a mai „CSATA Táncegyüttes” őse. A „Csata” nevet 1974-ben az 1849. április 6-i, győztes isaszegi csata emlékére, egy minősítő versenyen való részvétel alkalmával vette fel. E csoport az elődje az idén fennállásának 50 éves évfordulóját ünneplő Isaszeg hagyományőrző, több korosztályt magába foglaló, határainkon túl is ismert Csata Táncegyüttesnek.

Ma már több mint 100 tagja van az együttesnek az óvodás kortól egészen az idősekig (Huncutka és Ficánka csoportok, Kamasz csoport, Utánpótlás és Ifjúsági csoport, Felnőtt – és Hagyományőrző csoport). Az együttes „Pest Megye Művészetéért”, „Pest Megye Népművészetéért”, valamint „Isaszeg Művelődéséért” kitüntetés birtokosa. Elsőként kapták meg a Bagi Muharay Népművészeti Egyesülettől a megtisztelő „Portörődíjat”. Ötször nyerték el a kiváló minősítést. 2013-ban a Muharay Népművészeti Szövetség a hagyományőrző munkájáért adományozott “Muharay díjat” az együttesnek. 2018-tól
“Isaszegért” kitüntetés birtokosai.

Az együttes korosztályonként számos sikert mondhat magáénak országos minősítő versenyeken (arany és kiváló minősítések) és külföldi vendégszerepléseken, TV-s fellépéseken, s más bemutatókon egyaránt. Vendégszerepeltek Franciaországban, Olaszországban, Sziciliában, Ukrajnában, Lengyelországban, Bulgáriában, Görögországban, Törökországban, Romániában-Erdélyben. Az együttes az isaszegi néphagyományokon túl számos népcsoport és tájegység táncait is táncolja. 1990-től Bánszkiné Varga Judit az együttes művészeti vezetője, aki az alapító tagok között volt és 1997-ben „Népművelésért”, 2006-ban „Isaszeg Művelődéséért”, valamint 2008-ban „Pest Megye Népművészetéért” díjat is kapott.

A táncegyüttes fenntartója Isaszeg Város Önkormányzata, Hatvani Miklós polgármester vezetésével. Az Isaszeg Népi Hagyományai Alapítvány 1993-tól a népi hagyományőrzés fő támogatója. Az alapító Bánszkiné Varga Judit, a kuratórium elnöke: Verseczkyné Sziki Éva.

A táncegyüttes szervezetileg a Dózsa György Művelődési Otthon és Isaszegi Múzeumi Kiállítóhelyhez tartozik. A művelődési otthon dolgozói munkájukkal segítik az együttest Verseczkyné Sziki Éva vezetésével, aki 2015-ben megkapta a Galga vidék rangos díját, a Vankóné Dudás Juli díjat.

Youtube-on elérhető további videó felvételek a Csata Táncegyüttesről

2020. február 27. – Hungexpo

error: Kérjük ne másolja, inkább keressen fel Kapcsolataink egyikén!!