Isaszegi Települési Értéktár

Keresés
NKA_csak_logo

ISASZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

Épített környezetünk
Isaszeg település értéktárba vett épületei
Emlékhelyeink
Isaszeg település értéktárba vett emlékhelyei
Hagyományőrzés
Isaszeg település értéktárba vett hagyományai
Kulturális örökségeink
Isaszeg település értéktárba vett kulturális örökségei

Isaszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Az ITÉB 2016. szeptember 20-án megtartott ülésén került felvételre az Isaszegi Települési Értéktárba a Kulturális örökség / Hagyományőrzés kategóriába az Isaszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Megosztom

Az egyesület elsődleges célja a település tűzvédelmének biztosítása, tűzoltási, kárelhárítási szaktevékenység végzése, valamint a tűzoltó hagyományok megőrzése, utánpótlás nevelés. Segítik a gyermekek óvodai, iskolai tűzvédelmi képzését.

„Istennek dicsőség, egymásnak segítség”  

Az első isaszegi egyesület létrehozását a közigazgatási kormányzat is szorgalmazta. Az Isaszegi Önkéntes Tűzoltótestület 1895-ben alakult meg.  

A testület elnöke a mindenkori községi jegyző, illetve főjegyző volt. A csapat elsősorban iparosokból kereskedőkből, MÁV-alkalmazottakból, alkalmanként parasztfiatalokból, sőt értelmiségiekből (tanítók) állt. A negyvenhét pontból álló alapszabályt 1899. május 7-én fogadták el. Fő céljának – nyilvánvalóan – a gyakori tűzesetek elhárítását határozták meg. A testület első elnöke Scheible Armand, a segédtiszt Engedy Gyula volt. Fecskendőt a község vásárolt, a tűzoltók egyenruháját és felszerelését Scheible saját pénzéből vette meg. A megalakulást követő évtizedekben a tűzoltók Isaszeg közéletének meghatározó szereplői voltak: vasárnap délutáni gyakorlásukat az első világháborús emlékmű helyén álló térségen végezték; díszegyenruhásan a különféle egyházi és világi ünnepségeken a rendezői feladatokat látták el; nyolc-tíz főből álló fúvószenekaruk jeles napokon térzenével szórakoztatta a lakosságot; ügyeleti őrszolgálatukkal a tűz megelőzését, tűz esetén közbeavatkozással igyekeztek feladatukat hatékonyan ellátni.

Az isaszegi tűzoltók 1925. március 15-re új egyenruhát kaptak, alapszabályuk módosítására 1936-ban került sor; 1938-ban megépült az új szertár, és korszerű felszerelést vásárolt a község. A jól szervezett testület a második világháború előtt 28 önkéntes, 26 kötelezett tűzoltóból, 36 leventéből és 13 légoltalmi segítőből állt. A csapat tagjai a világháborús bombázások, majd a front alatt nagyszerű helytállással bizonyították felkészültségüket, emberségüket.

A jelenlegi Isaszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013.02.21-én kapta meg a jogerős cégbírósági bejegyzését. Az egyesület saját anyagi forrásból (tagdíjjak) működik, az Önkormányzattól kapott támogatásokkal kiegészítve. 2013 júniusában kaptak egy Mercedes 308 tipusú gépjárművet, mely az Isaszegi Április 6. kör adománya. Az autón gyorsbeavatkozáshoz alkalmas nagynyomású PowerJet rendszer van telepítve. Vonulási területük Isaszeg város és vonzáskörzete (Öreghegyi, Papphegyi külterületek és Szentgyörgypuszta). 2013 és 2014 évben 6 fő vonulós tűzoltóval vállaltak szolgálatot. Folyamatosan bővítik a káresetekhez legtöbbször alkalmazható felszereléseket (puttonyfecskendő, láncfűrész, szivattyú, stb. Az egyesület elsődleges célja a település tűzvédelmének biztosítása, tűzoltási, kárelhárítási szaktevékenység végzése, valamint a tűzoltó hagyományok megőrzése, utánpótlás nevelés. Segítik a gyermekek óvodai, iskolai tűzvédelmi képzését.

Hagyományőrzés céljából felújították a több mint száz éves és egykor használatban levő tűzoltószekeret és a lajtos kocsit, melyeket rendezvényeken folyamatosan bemutatnak és kiállítanak a szertárban. 2015 első felében 14 tagjuk végezte el sikeresen a 40 órás alaptanfolyamot, így bővült a vonulós tűzoltók száma. Szoros baráti az szakmai kapcsolatot alakítottak ki a környékbeli Önkéntes és Hivatásos Tűzoltóságokkal. Együttműködésük során különféle rendezvényeken, bemutatókon vesznek részt. Minden év márciusában megrendezik hagyományos tűzoltóbáljukat.

Youtube-on elérhető további videó felvételek az Ö.T.E.-ről:

error: Kérjük ne másolja, inkább keressen fel Kapcsolataink egyikén!!