Isaszegi Települési Értéktár

Keresés
NKA_csak_logo

ISASZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

Épített környezetünk
Isaszeg település értéktárba vett épületei
Emlékhelyeink
Isaszeg település értéktárba vett emlékhelyei
Hagyományőrzés
Isaszeg település értéktárba vett hagyományai
Kulturális örökségeink
Isaszeg település értéktárba vett kulturális örökségei

Futó Tamás grafikusművész munkássága

Az ITÉB 2022. március 8-án megtartott ülésén került felvételre az Isaszegi Települési Értéktárba a Kulturális örökség kategóriába az
Futó Tamás grafikusművész munkássága

Megosztom

Futó Tamás grafikusművész aktívan részt vesz Isaszeg kulturális életében. Feleségével F. Orosz Sára keramikusművésszel 1994-ben létrehozták az Isaszegi Művészeti Napok Alapítványt, mely 2011-ig 3 napos színvonalas rendezvényeivel gazdagította Isaszeg kulturális életét. A művész feleségével, F. Orosz Sára keramikusművésszel Budapestről Isaszegre költözésük évében, indították el az évente megrendezésre került Isaszegi Művészeti Napok összművészeti fesztivált, valamennyi műfajban (képző- és iparművészet, könnyű- és komolyzene, kulturális előadások) rangos, országos vagy világhírű vendégek közreműködésével. Emellett saját kertjükben rendezték (szintén neves művészek szereplésével) 1997-től a Szentivánéji Fesztivált15 éven át. A tevékenységet társadalmi munkában, az értelmiségi és alkotói lét felelősségével végezték mindannyiónk lelki és szellemi gyarapodására.

Futó Tamás Miskolcon született 1961. március 2-án. 1979-ben a Zrínyi Ilona Gimnázium rajztagozatán érettségizett Miskolcon.1986-ban szerzett diplomát a Magyar Iparművészeti Egyetemen. Első tervezőgrafikai megbízásait – film és koncertplakátok illusztrációk – még grafikus hallgató korában teljesítette a ’80-as évek első felében. Első stúdióját 1988-ban alapította. Azóta folyamatosan, változó alkalmazotti létszámmal (operátorokkal, kreatív asszisztensekkel), fotósokkal, animátorokkal együttműködve, különböző kisebb és nagyobb helyszíneken, kisebb és igen jelentős megbízásokat is teljesített a tervezőgrafika szinte valamennyi területén. Visszatekintve a több évtizedes tevékenységre, elmondható, hogy az elvégzett munkák kreativitás és minőség tekintetében egyaránt vállalhatók. Jelenleg csak komplex, nagy projektekbe von be kollégákat.

A Budapesthez közeli isaszegi műteremházban alkot, onnan szervezi a szakmai és kulturális közösségeket, programokat, és mind teljesebben igyekszik megvalósítani kreatív terveit: a tervezőgrafikától a képzőművészeten át a gasztronómiáig. Alkotói hitvallás Az alkotás iránti vágy valamikor gyermekkoromban behatolt az életembe. Aztán egyszer, középiskolás koromban tudtam meg, hogy léteznek alkalmazott művészeti műfajok is (ma ilyen-olyan „design” néven ismerjük), s akkor boldoggá tett a lehetőség, hogy a hagyományos alkotói tevékenységet lehet párhuzamosan végezni a „hasznos” tervezői munkával. Időközben felismertem, hogy számomra az igazi járható út a képzőművész és a tervezőművész szellemi egyesítése. Egyszer csak – nagyon nehezen – behatolt az életembe a számítógép, de azóta is – ahogyan tanítványaimnak is mondom – legfeljebb egyenrangú eszközként tekintem a ceruzával vagy ecsettel.

Az, hogy amikor csak lehet, „manuálisan is igyekszem behatolni” a számítógépbe, csupán egy számomra fontos külsőség; ám ennél fontosabb a hitelesség: csak olyat kiadni a kezeim közül, ami erkölcsileg és szakmailag egyaránt vállalható… életem után is. 

Alkotói tevékenység: Számos egyéni és csoportos képzőművészeti és tervezőgrafikai kiállítás * (Rendszeres részvétel: Országos Tervezőgrafikai Biennálé, Aranyrajzszög, Dáblin, Szombathely, Országos Akvarell Biennálé, az Altamíra Egyesület tárlatai, jótékonysági tárlatok) Tervezőgrafikai tevékenység főbb területei: Laptervek, filmplakátok, könyvtervek (’80-as évek) Laptervek, könyvtervek, arculattervek, reklámkampányok, kiállítás és fesztivál arculatok, animációs reklámfilmek (’90-es évek) Laptervek, könyvtervek, kulturális plakátok, terméktervek, arculatok, animációk (2000-es évek) Komplex projektek (100. BNV átfogó marketing és vizuális koncepciója, Világkiállítási koncepció- és vizuális tervek (Expo Sevilla ’92, Expo Hannover 2000 magyar részvétel kreatív koncepciója)

Oktatási tevékenység: Országos Középiskolai Alkotótábor társvezető, Miskolc, 1983-85 A Művelődési Minisztérium ösztöndíja, Dánia (a művészeti képzés tanulmányozása) 1988 Kreatív terápiás és készségfejlesztő foglalkozások (különböző művelődési házak családsegítő csoportjaiban, valamint „Lipótmezőn”, az Autista Segítő Központban, Gyöngyös) 1987-2011 Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola, Budapest (óraadó tanár), 1991-92 Gábor Áron Művészeti Iskola Szakközépiskola, Miskolc, (művészeti vezető, tanár) 2007- 2011 Budapesti Műszaki Egyetem Építész Kar, Szent István Egyetem Gépész Kar (vendég előadó) Részt vett a SZIE felsőfokú szakképzési oktatás akkreditációjának kidolgozásában. 

Egyéb: Háborús Áldozatok Emlékműve, Köztéri plasztika, Fót, 1999 Isaszegi Keresztút, koncepció- és építészeti terv, Isaszeg, 2010 Művei közgyűjteményekben: Kecskeméti Városi Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Egon Schiele Artcenter, Cesky Krumlov 

Publikációk: 1986-tól amint és ahol felkérés és lehetőség kínálkozott, folyamatosan: 

  • Új Tükör, 7 lap, Print-Publishing, Magyar Nemzet 
  • Prodesign – tanulmányok, esszék, riportok 
  • Ínyencek takarékos szakácskönyve Futó tanár úrtól (Well-Press, 2009) 
  • Jó fogások pisztrángból Futó tanár úrtól (2012)
  • MMA tanulmány: Egy élet és az ecset útja – A profán, a szakrális és az erotika Szalay Lajos rajzaiban (2015) 
  • MMA tanulmány: Kelet és Nyugat között félúton – Művészet és identitás a XXI. században (2016)

Tagság: Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, Magyar Grafikai Stúdiók Egyesülete (elnök), Altamira Képzőművészeti Egyesület

Társadalmi tevékenység: Isaszeg Művészeti Alapítvány, (alapító) 1993-2012 * Magyar Grafikai Stúdiók Egyesülete, Arany rajzszög Díj és Kiállítás (alapító, elnök), 1991- 2013 Altamira Művészeti Egyesület, elnök 2017-* Rendszeresen meghívást kap művészeti zsűrikbe, szakértői bizottságokba, opponensként diplomavédésekre

Youtube-on elérhető további videó felvételek az Futó Tamással kapcsolatban:

error: Kérjük ne másolja, inkább keressen fel Kapcsolataink egyikén!!